Hamilelikte Sarımsak Yenir mi?

Hamilelikte Sarımsak Yenir mi?

Uyarı: Unutmayın, bu içerik tıbbi bir içerik değildir ve doktorunuzun önerilerine göre hareket etmeniz önemlidir. Hamilelik döneminde hangi besinleri tüketmeniz gerektiği konusunda doktorunuza danışmadan karar vermeyiniz. Bu içeriğin amacı bilgi verici olmakla birlikte, alacağınız kararlar ve uygulamalar konusundaki sorumluluk size aittir. Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci geçirmeniz dileğiyle.

Sarımsak, yemeklerin vazgeçilmez konumunda yer alan ve soğan ailesinin önemli bir parçası olan sebzedir. Yemeklere kattığı lezzet ile tercih sebebi olan sarımsak, aynı zamanda sağlık açısından çok sayıda fayda barındırmaktadır. Sarımsağın çok sayıda fayda barındırması gebelik sürecindeki annelerin ilgisini çekmekte ve bu konuda çeşitli sorulara cevap aranmaktadır. Bunlar “Hamilelikte sarımsak yenir mi? Hamilelikte sarımsak yemek zararlı mı? Gebelikte sarımsak yemek bebeğe zarar verir mi?” şeklinde sıralanmaktadır. 

 

Hamile Kadın Sarımsak Yiyebilir mi?

 

Sarımsak, sağlık açısından çok sayıda fayda barındırmaktadır. Hamile kadının sarımsak yemesinde bir engel bulunmamaktadır. Ancak bazı yan etkilere yol açabileceği de unutulmamalıdır. Hamilelikte sarımsak yemek aşağıdaki yan etkilere yol açabilmektedir:


•    Mide Yanması: Sarımsak tüketimi, bazı kişilerde hazımsızlığa ve mide yanmasına yol açabilmektedir. Özellikle reflü gibi mide problemleri yaşayan kişiler sarımsak tüketiminin ardından sorunlarla karşılaşabilmektedir. Hormonal dengesizlik ve normal dışı vücut tepkilerinin çok sık görüldüğü hamilelik döneminde anne adayının midesi oldukça hassastır. Hormonal dengesizliklerin yanı sıra bebeğin büyüyerek daha fazla yer kaplaması da mide yanmasına zemin hazırlayabilmektedir. Bazı hamilelerde sarımsak tüketiminin ardından şiddetli mide yanması görülebilmektedir. Bu durumu yaşayan anneler, sarımsak tüketimini kısıtlamalıdır.
•    Kanama Riski: Gebelik sürecindeki anne adayının sarımsağı yemeklerin içerisinde tüketmesinde herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak sarımsağın tek başına ve çok sayıda tüketilmesi sonucunda kanama riski artabilmektedir. Bu risk anne adaylarının yanı sıra diğer kişilerde de görülebilmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler, sarımsak tüketmekten uzak durmalıdır.

Sarımsağın içerisinde yer alan ajoen, trombosit oluşumunu engellemektedir. Bu etki, özellikle sezaryen doğum için risk teşkil etmektedir.
Yemeklerin içerisine dahil edilen ve tat katması için kullanılan sarımsaklar, muhtemelen anneyi rahatsız edecek semptomlara yol açmayacaktır. Ancak reflü gibi mide problemleri yaşayan anneler, sarımsak takviyesi kullanmaktan kaçınmalıdır. Bu süreçte beslenme düzeninde yapılacak değişimler öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır.

 

Gebelikte Sarımsak Yemek Bebeğe Zarar Verir mi?

 

Hamilelikte kontrollü şekilde sarımsak yemek anne ve bebek açısından zararlı değildir. Ancak sarımsağı yemeklerin içinde değil de direkt yutmak bazı semptomlara yol açabilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücut için sağladığı faydalar ile bilinen sarımsağı uygun ölçüde tüketmek, olumlu etkilerin düzeyini artırmaktadır. Gebelikte uygun miktarda sarımsak tüketmek anne ve bebek açısından bazı faydalar sağlamaktadır. Bunlar şu şekildedir:
•    Enfeksiyon riskini azaltabilir: Gebelik sürecindeki anne adayının vücudu, hormonal dengesizliklerden dolayı değişim göstermekte ve bağışıklık sistemi zayıflayabilmektedir. Bu durum, anne adayının enfeksiyonlara karşı savunmasız olmasına yol açabilmektedir. Sarımsak, içeriğinden dolayı bağışıklık sistemini desteklemektedir. Yemeklerin içinde tüketildiğinde bağışıklık sistemine katkı sunabilmektedir.
•    Erken doğum riskini azaltabilir: Erken doğum birçok farklı nedenden dolayı gerçekleşebilmektedir. Hamilelikte sarımsak tüketimine yönelik yapılan araştırmalar sonucunda bu sebzenin prebiyotik ve antimikrobiyel etkilerinden dolayı beklenmedik erken doğum riskini azaltabileceği görülmüştür. 
•    Preeklampsiyi önleyebilir: Yüksek tansiyon ile bağlantılı şekilde ortaya çıktığı görülen preeklampsi, gebeliğin yirminci haftasından sonra görülebilmektedir. Hamilelikte yüksek tansiyonun ortaya çıkarabileceği diğer sorunlar erken doğum, fetüs gelişiminin zayıflaması ve kan akışında azalma olarak sıralanmaktadır. Sarımsak, uygun miktarda tüketildiğinde kan basıncını azaltabilmektedir. 
Sonuç olarak gebelik sürecindeki anne adayının aşırıya kaçmamak ve yemeklerin içerisinde olmak şartıyla sarımsak tüketmesi zararlı değildir. Hamilelikte sarımsak yemek bebeğin sağlığını da olumsuz etkilememektedir. Beslenme düzeni üzerinde yapılacak değişiklikler öncesinde mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.
 

Etiketler: hamile
Kasım 08, 2022
Listeye dön