Diş Kaşıyıcı Nasıl Kullanılır ve Ne Zaman Verilir?

Diş Kaşıyıcı Nasıl Kullanılır ve Ne Zaman Verilir?

Bebekler ilk dişlerini genel olarak doğumdan sonrası 4. ayda çıkarmaktadır. Ancak bebeğin doğum ağırlığının düşük olması, erken doğmuş olması ya da genetik yatkınlığı nedeniyle bu süre 7. aya kadar uzayabilmektedir. Tüm dişlerin çıkması ise 3 yaş dönemine kadar sürebilmektedir. Ancak 1.5 yaşını doldurmasına rağmen henüz diş çıkarmamış olan bebeklerin mutlaka alanında uzman bir pediatri hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

 

Bebeklerde diş çıkarma süreci, doğum sonrası en sancılı süreçlerin başında yer almaktadır. Bu dönemde görülen kaşıntı hissi, yüksek ateş ve benzeri şikayetler yalnızca bebekler için değil, ebeveynler açısından da oldukça zorlayıcı bir hale dönüşebilmektedir. Bu durumlarda kaşıntı hissini geçirmek ve diş etlerini rahatlatmak amacıyla kullanılan medikal aparatlar ise diş kaşıyıcı olarak adlandırılmaktadır.

 

Diş kaşıyıcı ürünler, bebeklerin diş çıkarmaya hazır oldukları dönemlerden itibaren kullanılabilmektedir. Bu nedenle ilk 3 aydan sonrasında kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede bebekler, aparat üzerinde bulunan özel tırtıklar sayesinde diş etlerini ve damaklarını rahatlatabilmektedir.

 

Nesneleri kavrama ve ağzına götürme gibi davranışlar sergilemeye henüz başlamamış olan bebeklerde diş kaşıyıcı kullanılması uygun olmayacaktır. Çünkü bebeklerin bu aparatları kavramaları ve ısırma/ emme hareketleri ile kullanmaları gerekmektedir. Henüz hazır olmayan bebekler içinse ebeveynlerin parmakları ile diş etlerine hafifçe masaj yapmaları önerilmektedir.

 

Diş Kaşıyıcı Çeşitleri ve Özellikleri

 

Diş kaşıyıcı aparatlar, birçok farklı materyalden üretilebilmektedir. Ancak günümüzde en yaygın şekilde kullanılan diş kaşıyıcıları kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Sulu Diş Kaşıyıcıları: İçerisinde su bulunan ve bebekleri en çok rahatlatan diş kaşıyıcı çeşitleridir. Kullanım öncesinde aparatın buzdolabında bekletilmesi gerekmektedir. Bu sayede ürün içerisindeki su soğuyarak diş etleri ve damaklarda daha etkili bir rahatlık hissi sağlamaktadır.
  • Oyuncak/ Halka Diş Kaşıyıcıları: Bebeklerin ilgisini çekmek için canlı renklerde ve oyuncak formunda üretilen aparatlardır. Üzerinde bulunan tırtıklar sayesinde diş etlerinde masaj etkisi yaratmaktadır. Böylece kaşıntı ve rahatsızlık şikayetlerini gidermek mümkün hale gelmektedir.

 

Diş kaşıyıcı aparatların temin edilememesi ya da kullanıma hazır bulunmaması durumlarında kalın bir dilim elma ya da havuç kullanılması uygun olmaktadır. Ancak kullanılan meyve ve sebzelerin küçük parçalara ayrılmayacak şekilde dilimlenmesine büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü bu parçaların boğaza kaçması ve soluk yoluna ulaşması mümkündür. Bu durumu önlemek için mutlaka ebeveyn gözetiminde verilmesi önerilmektedir.

 

Diş Kaşıyıcı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Bebekler için sağlıklı bir diş kaşıyıcı seçimi yapabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bu detayların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Kolayca dezenfekte edilebilen malzemelerden üretilmiş olmaları,
  • Ürün üzerinde sivri ve keskin parçaların bulunmaması,
  • Yutma ve nefessiz kalma gibi durumları önleyecek tasarımlara sahip olmaları,
  • Sağlığın korunabilmesi için toksik maddeler içermemeleri,
  • Sulu modellerde sızdırmazlık özelliğinin bulunması,
  • Dayanıklı bir yapıda olmaları ve kolayca parçalanmamasıdır.

 

Diş kaşıyıcı aparatlar, diş etleri ve damakları belirli bir ölçüde rahatlatsa da bazı durumlarda tek başına kullanımları yeterli olmamaktadır. Bu durumlarda hekim önerisi ile uygun bir jelin düzenli  şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir. 

 

Bebeğiniz için alışveriş yapmanız gerekiyorsa, bir alışveriş listesine ihtiyacınız olabilir. İşte sizin için harika bir alışveriş listesi! Tıklayın.

Etiketler: bebek, diş kaşıyıcı
Haziran 14, 2023
Listeye dön