Anne Karnında Bebek En Çok Hangi Haftalarda Kilo Alır?

Anne Karnında Bebek En Çok Hangi Haftalarda Kilo Alır?

Bebeklerin dünyaya sağlıklı gelmeye hazır olabilmeleri için anne karnında 40 hafta boyunca gelişim göstermesi gerekmektedir. Her hafta farklılıklar gösteren bu süreç, toplamda 3 farklı trimester dönemi olarak ele alınmaktadır. Bu dönemlerin ise kısaca şu şekilde açıklanması mümkündür:

 

  • 1. Trimester Dönemi: Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde anne karnındaki bebeklerin organları oluşmaya başlamaktadır. Sağlıklı hücre ve doku gelişiminin sağlanabilmesi adına anne adaylarının zararlı olan tüm davranışlardan kaçınması büyük bir önem taşımaktadır.
  • 2. Trimester Dönemi: Gebeliğin 4. ay başlangıcından 6. ayın sonuna kadar olan sürecini kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde anne adaylarının vücutları gebelik sürecine alıştığı için en konforlu dönem olarak kabul edilmektedir. Özellikle sabah bulantılarının azalması sayesinde çok daha rahat bir süreçtir. Bu dönem içerisinde bebekler, hızlı bir gelişim ve büyüme göstermektedir.
  • 3. Trimester Dönemi: Gebeliğin son 3 ayını kapsayan süreçtir. Bebeklerin kilo artışı başlamakta, saç ve kaşları çıkmakta, hareket oranları artmaktadır. Aynı zamanda uyku evreleri de bu süreç içerisinde başlamaktadır. Dış uyaranlara karşı tepki göstermeye başlayan bebekler, hızlı bir şekilde büyümelerini tamamlamaktadır. Doğuma yaklaştıkça annelerin kasılmaları artış göstermektedir.

 

Bebekler, anne karnındayken en çok kiloyu 3. Trimester döneminde almaktadır. Gebelik süreci boyunca anne adayının tükettiği tüm gıdalar, bebeklerin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi adına büyük bir önem taşımaktadır. 9. ayda ise bebekler, günlük olarak 25 ila 30 gram daha kilo almaya başlamaktadır. Bu nedenle anne adaylarının bu süreç içerisinde kontrollü ve dengeli bir şekilde beslenmeleri tavsiye edilmektedir.

 

Bebeğin Doğum Ağırlığı Neden Önemlidir?

Gebelik süreci boyunca anne adayları, hem kendileri hem de bebekleri için beslenmelerine büyük bir özen göstermelidir. Çünkü ideal doğum ağırlığına ulaşmamış bebekler, ilerleyen yaşlarda dahi ortaya çıkması muhtemel olan birçok sağlık sorunu yaşayabilmektedir. Bu durum, düşük ağırlıktaki bebeklerin yanı sıra fazla kiloları bulunan bebekler için de geçerli olmaktadır.

Bebeklerin sağlıklı doğum ağırlığına ulaşabilmeleri için en önemli etken, anne adaylarının dengeli ve sağlıklı bir beslenme programını takip etmeleridir. Bebeklerin anne karnında kilo alabilmeleri için 3. Trimester döneminde mutlaka tüketmeleri gereken besinlerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

 

  • Süt, beyaz peynir ve kaşar peyniri gibi süt ürünleri,
  • Portakal, muz, avokado ve elma gibi taze meyveler,
  • Karnabahar ve ıspanak gibi taze sebzeler,
  • Kabak çekirdeği, çiğ badem, ceviz ve fındık içi gibi kuruyemişler,
  • Tahıllar ve nohut gibi bakliyat ürünleri,
  • Balık, beyaz ve kırmızı et ürünleri,
  • Yumurtadır.

 

Gebelik sürecinde özellikle sigara kullanımı, bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında yer almaktadır. Çünkü bu durum yalnızca fizyolojik gelişimi değil, psikolojik ve bilişsel gelişimi de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle sağlıklı bir doğum gerçekleştirilebilmesi adına sigara kullanımının kesinlikle bırakılması ve mümkün oldukça taze meyve/ sebze tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Etiketler: bebek
Haziran 12, 2023
Listeye dön