Hamile Kadınlar Hangi Pozisyonda Uyumalıdır?

hamile kadınlar nasıl uyumalıdır

Gebelikte yatış pozisyonu, anne olmaya hazırlanan bireyin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Konfor düzeyini etkileyen uyku pozisyonları, anne ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Hamileliğin ilk haftalarında uyuma şekilleri çok önemli değildir ve anne adayı konforlu hissettiği uyku pozisyonunu tercih edebilmektedir. Ancak hamilelikte yatış pozisyonunu ilerleyen haftalar değiştirmek gerekecektir.

 

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

 

Hamileliğin ardından anne adayları, tercih edecekleri uyku pozisyonunun bebeklerini kötü etkileyebileceğini düşünerek kaygı yaşayabilmektedir. Uyuma şekilleri, gebeliğin haftasına uygun şekilde tercih edilmelidir.


•    Hamilelikte Yüz Üstü Yatmak


Gebeliğin 25 ile 30. haftalarına kadar uyku pozisyonları bebek için bir sakınca barındırmamaktadır. Özellikle hamilelik yüz üstü yatmanın bebeği sıkıştıracağına dair düşünce ağır basmaktadır. Bu haftalarda yüz üstü pozisyonda yatmak bebeğe zarar vermemektedir. Çünkü bebeğin etrafı amniyon sıvısı ile çevrilidir ve onu korumaktadır. Hamileliğin altıncı ayı itibari ile karın büyümeye başlar ve yüz üstü yatmak anne açısından da konforlu değildir.


•    Gebelikte Sırt Üstü Yatmak


Gebelikte sırt üstü yatmak tercih edilen bir diğer yatış pozisyonudur. Ancak bu pozisyon bebek için sakıncalıdır. Gebeliğin ilerlemesi ile rahim büyümekte ve annenin omurgasında yer alan ana damarlar üzerinde baskı uygulamaktadır. Doğuma yakınlaştığımızda karın anneye yaklaşık 6 kilogram ağırlık bindirmektedir. Sırt üstü yatış pozisyonunda bu ağırlık damarlara baskı yaptığında kalbe giden kaz azalır ve annenin tansiyonu düşebilir. Bu durum tıp dilinde hipotansif sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde sırt üstü uyumak bebeğe giden kan miktarının da azalmasına sebep olabilmektedir. 

Anne ve bebek sağlığını etkileyen faktörlerden dolayı gebeliğin ilerleyen haftalarında tam sırt üstü yatış pozisyonundan kaçınılmalıdır. Tam sağ ya da sol yanınıza dönük şekilde yatmanız sakıncalı olabileceğinden uyku sırasında karnınızı biraz da olsa diğer yana çevirerek yatmalısınız. Bu sayede bası azaltılabilmektedir. Anne adayı gece boyunca aynı pozisyonda sabit kalamayacağından uyku sırasında diğer pozisyonları da deneyebilmektedir.


•    Gebelikte Yana Yatış


Gebelikte en doğru yatış pozisyonu sol yan tarafa olanıdır. Sol yana doğru uyku pozisyonu tercih edildiğinde bebeğe giden kan akımı olumsuz etkilenmez ve annenin vücudunda ödem oluşmaz. Ancak tüm uyku süresince sol yana doğru yatmak konforunuzu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle göbeğinizi yana doğru düşürmeniz yeterli olacaktır. Uyku haline geçildiğinde farkında olmadan tam sırt üstü pozisyonuna geçmemeniz için sırtınızın yanına yastık koyabilirsiniz.


Hamile Destek Yastığı Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?


Hamileliğin ilerleyen haftalarında karnın büyümesi sonucunda anne adayının uyku konforu azalmaktadır. Bebeğin sağlığını düşünerek farklı uyku pozisyonlarını deneyen anne, yeterince rahat uyuyamamakta ve gün içerisinde uykuya ihtiyaç duymaktadır. Hamile yastıkları, zorlu bir süreç geçiren annelerin en büyük destekçilerindendir. Anne ve bebeğin konforlu ve sağlıklı bir dönem geçirebilmeleri için özel olarak üretilen destek yastıkları, çok sayıda fayda sağlamaktadır.
Hamile yastığının faydaları şu şekildedir:


•    Konforlu ve rahat bir uyku sağlar.
•    Annenin ayak ve bacaklarındaki ödemleri azaltır.
•    Kramp oluşumunu engeller.
•    Kan dolaşımının sağlıklı şekilde devam etmesini destekler.
•    Mide yanması ve mide bulantısı gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
•    Kan dolaşımını desteklediğinden bebeğin daha rahat oksijen almasını ve beslenmesini sağlar.
•    Annenin daha rahat nefes almasını sağlar ve nefes darlığı gibi problemlerin önüne geçer.
•    Kan akışının düzgün devam etmesini sağlar ve dolayısıyla böbrekleri destekler.
•    Bel ve sırt bölgesini destekleyerek ağrıların azalmasını sağlar.
Hamile destek yastıklarına özellikle hamileliğin altıncı ayından itibaren ihtiyaç duyulmaktadır. 

Etiketler: anne
Aralık 27, 2022
Listeye dön