Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır, Çıkarılır Ve Giderilir?

çocuklarda balgam

 

Solunum yollarında barınan bakteriler ve diğer yabancı maddeler, çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Bu durumu önlemek adına savunma sağlayan mukus ise halk arasında balgam olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle balgam çıkarmak tamamen sağlıklı bir tepkidir. Ancak çocuklar bu durum karşısında zorlandıkları için balgam atılmasına yardımcı olacak çeşitli müdahalelere ihtiyaç duymaktadır. Bu müdahalelerin ise kısaca şu şekilde açıklanması mümkündür:

 

  • Su Tüketiminin Artırılması: Çocuklarda balgam çıkarılması gereken dönemlerde en etkili çözüm önerilerinin başında bol su içmek gelmektedir. Bus ayede boğazın nemlendirilmesi, yapışkanlık hissinin azaltılması ve balgamın vücuttan atılması daha kolay bir hal almaktadır.
  • Beslenmenin Düzenlenmesi: Hazır besinler, ambalajlı gıdalar ve kafein içeren tüm içecek grupları çocukların hastalık dönemlerinde uzak durmaları gereken şeylerin başında yer almaktadır. Bunun yerine bağışıklık sistemini güçlendirecek sağlıklı ve vitamin açısından zengin besinlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu sayede balgam ve öksürük sorunlarının giderilmesi mümkün hale gelecektir.
  • Hava Nemlendirici Kullanılması: Balgam çıkarılması gereken dönemlerde çocuklarda bulundukları odada yeterli temiz hava olmaması durumu, iyileşmenin gecikmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda kuru hava, boğazın daha fazla kurumasına ve tahriş olmasına yol açmaktadır. Her iki durumu da önlemek adına odalarda hava nemlendirici ve temizleyici cihazların kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • Yastığın Yükseltilmesi: Öksürük sorunu özellikle gece uyku sırasında artış gösterebilmektedir. Bu nedenle uyurken çocukların yastıklarının yükseltilmesi ve solunumun daha kolay getirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
  • İlaç Kullanımı: Balgam söktürücü şuruplar, mukus yoğunluğunun inceltilmesi ve vücuttan daha kolay şekilde atılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda burun spreyi kullanımı ile de solunum rahatlatılması mümkün olmaktadır. Ancak her iki ilaç grubu da mutlaka çocuğu muayene eden uzman bir hekim tarafından reçete edilmelidir. İlaçlar, yalnızca hekim önerisine uygun olacak süre boyunca ve dozda kullanılmalıdır.

 

Çocuklarda balgam atılması, çıkarılması ve giderilmesi gereken dönemlerde yapılan tüm müdahaleler hakkında uzman bir hekimden onay alınması gerekmektedir. Aksi halde altta yatan sağlık sorunlarının tedavi edilememesi ve daha ileri evrelere ulaşması gibi istenmeyen sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz bir hal alacaktır.

En iyi desteği doktorunuzun vereceğini unutmayın. Önce doktorunuza danışın. 

 

 

Etiketler: blog
Nisan 19, 2023
Listeye dön