Bebeklerde Mantar Oluşumu

bebeklerde mantar oluşumu

Bebeklerde mantar hastalıkları, özellikle bezlerin sık değiştirilmemesi nedeniyle sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarının başında yer almaktadır. Çünkü mantar adı verilen organizmalar; nemli, sıcak, kapalı, ıslak ve terli ortamlarda yaşamaktadır. Aynı zamanda bu bölgelerde hızlı şekilde çoğalmaları da kaçınılmaz bir durumdur.

Bebeklerde mantar oluşumunun çok sayıda farklı nedeni bulunmaktadır. Bu nedenle alanında uzman bir çocuk doktoru tarafından yapılan muayene sonrasında uygun tedavi planının oluşturulması gerekmektedir. Aksi halde mantar enfeksiyonlarının tedavi edilmesi ve bebeklerin rahatlatılması mümkün olmayacaktır.

Bebeklerde Mantar Oluşumunun Nedenleri

Bebeklerin cilt dokuları yetişkinlere oranla çok daha hassas ve savunmasızdır. Bu nedenle pişik ve konak gibi sorunlarla yaygın olarak karşılaşılmaktadır. Mantarlar ise bu bölgelere yerleşerek hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bebeklerde mantar oluşumunun bir diğer nedeni de antibiyotik ilaç kullanımıdır. Vücudun doğal florasında bozulmalara neden olan bu ilaçlar, mantarların yerleşmesi ve çoğalmaları için ideal bir ortam hazırlamaktadır.

Bebeklerde en sık karşılaşılan mantar hastalıklarının başında, halk arasında pamukçuk adıyla da bilinen Candida enfeksiyonu yer almaktadır. Ağız içerisinde sarı ya da beyaz bir görünüm oluşmasına yol açan bu hastalık, ağızda kalan gıda artıkları nedeniyle meydana gelmektedir. Bu durum sonucunda beslenme zorlaşacağı için bebeklerde huzursuzluk ve halsizlik gibi semptomların ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır.

Bebeklerde Mantar Oluşumunun Tedavisi

Bebeklerde mantar oluşumunun tedavisini gerçekleştirmek için, öncelikle uzman bir çocuk doktoru tarafından muayene uygulanması gerekmektedir. Bu sayede mantar enfeksiyonlarına neden olan etmenlerin belirlenmesi ve ebeveynlerin bu konuda bilinçlendirilmesi mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda en etkili ilaç tedavisinin planlanabilmesi için de mutlaka uzman görüşü alınmalıdır.

Bebeklerde mantar oluşumu tedavisi için reçete edilen ilaçların düzenli ve önerilen şekilde kullanılmasının yanı sıra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunmaktadır. Bez değişiminin sık yapılması, genital temizlik sonrasında bebeklerin ciltlerinin ıslak bırakılmaması, bez değiştirirken bir süre cildin hava almasına izin verilmesi, ağız için karbonatlı su ile temizlenmesi ve beslenme sonrasında bebeklere birkaç damla kadar su verilmesi mantar enfeksiyonlarının görülme sıklığında önemli bir düşüş sağlayacaktır.

Bebeklerde Pişik ve Mantar Nasıl Ayırt Edilmektedir?

Bebeklerde bez kullanımının devam ettiği süreçlerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de pişik problemidir. Çünkü bez nedeniyle cilt dokuları yeterince hava almamaktadır. Kıvrımlı bölgelerde ise nem oluşumu ve cilt sağlığının bozulması kaçınılmaz bir durumdur.

Cilt dokusunun sağlıklı yapısının bozulması, esnekliğinin azalması ve bölgede iltihaplanma sorununun görülmesi ile birlikte pişik sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu durum sonucunda bölgede kızarıklık ve döküntüler görülmektedir. Bölgenin temizlenip kurutulması sonrasında pişik kremi uygulanması, kısa süre içerisinde iyileşmenin başlaması için yeterli olmaktadır.

Mantarlar, savunmasız olan pişik bölgelerine kolayca yerleşme ve üremeye meyilli olan mikroorganizmalardır. Tıpkı pişik gibi döküntülere ve kızarıklıklara yol açan bu sorunda farklı olarak uydu (satellit) lezyonlar da görülmektedir. Aynı zamanda bölgenin temiz, kuru ve bakımlı tutulmasına rağmen 3 günden uzun süre iyileşme göstermeyen pişik sorunlarında da mantar enfeksiyonlarının varlığı kabul edilmektedir.

 

 

İlginizi Çekebilecek Ürünler:

  1. Frigg Emzik Modelleri
  2. Organik Örtü Battaniye

 

Etiketler: bebek
Mart 12, 2023
Listeye dön