Bebek Kakası Bizlere Ne Mesaj Veriyor? Bebek Kakası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebek Kakası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebek kakasının kokusu, yoğunluğu ve rengi, gün boyu tüketilen besinlere ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. İlk etapta sadece anne sütü ile beslenen, 6 ayın ardından çeşit çeşit besini tatma imkanı bulan bebeklerin kakası incelenerek çıkarımlar yapılabilmektedir. Bu doğrultuda bebek kaka rengi kahverengi, sarı, yeşil, siyah ya da kırmızı şeklinde görülebilmektedir. Ebeveynler, kaka rengi, kokusu ve yoğunluğunun farkında olarak bebeğin sağlığı hakkında iletilen mesajı alabilmelidir. 

 

Bebeklerde İlk Kaka: Mekonyum

 

Bebekler anne karnında doğumu beklerken bağırsakları mekonyum adı verilen ilk dışkıyı depolamaktadır. Doğumdan sonraki 24 saatlik süre zarfında bebek ilk dışkısını yaparak mekonyumu dışarı atmaktadır. Yenidoğan bebeğin ilk kakası yapışkan bir yapıya sahip iken rengi siyaha çalmaktadır. Bebek mekonyumu vücudundan dışarı attıktan sonra geçici kaka dönemine girmektedir.

 

Bebek Kaka Renkleri Ne Anlama Gelir?

 

Bebeklerin kaka renkleri; tüketilen besinlere, sağlık durumuna ve sindirim sisteminin çalışma düzenine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Siyah ve yeşilimsi tonlara sahip olan mekonyumun vücuttan atılması ile bebek kakasının rengi değişkenlik göstermeye başlamaktadır. Mekonyum yerini 4-5 gün sürmesi beklenen sarı renkli geçici dışkıya bırakmaktadır. Bebek doğum esnasında kan yuttuğundan dolayı bu kaka sümüksü olabilir ve kan görülebilir.
Yenidoğan bebek anne sütü almaya başladığında kakası altın sarısı rengine dönüşmektedir. Bazı durumlarda kahverengimsi yeşil, açık kahverengi ve sarımsı kahverengi gibi renkler de görülebilmektedir. Demir açısından zengin mamalar ile beslenen bebeklerin dışkıları ise siyah, koyu kahverengi ve yeşil renklerinde olabilmektedir. Bazı ek gıdalara karşı alerjik reaksiyon veya hassasiyet, aşırı tükürük üretimi, mikrobik iltihap gibi özel durumlarda ise bebek kaka renginin yeşil olduğu görülmektedir.


•    Bebeklerde Sulu Kaka Normal mi?
Bebeklerde sulu kaka, mekonyumun vücuttan dışarı atılmasından sonra görülmektedir. Bebek bu dönemde sadece anne sütü ile beslendiğinden kakası sulu ve gevşektir. Ancak sulu kakanın 24 saatten daha uzun sürmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bebeğin sık sık sulu kaka yapmasının altında farklı nedenler olabilmektedir.


•    Bebeklerde Sümüksü Sarı Kaka Neden Olur? Ne Anlama Gelir?
Bebeklerde sümüksü sarı kakanın sık sık tekrarlaması, bir probleme işaret edebilmektedir. Yenidoğan döneminde olan bebeklerde sümüksü kakanın en sık görülme nedeni inek sütüne karşı alerjidir. Annenin beslenme listesinde inek sütü ve süt ürünleri bulunuyor ise bebek de bundan etkilenebilmektedir.
Sümüksü kakanın oluşmasına neden olan bir diğer etken bebek vücudundaki enfeksiyon olabilmektedir. Bağırsak enfeksiyonu kendini sümüksü kaka ile gösterirken aynı zamanda ateş ve kusma gibi durumları da beraberinde getirmektedir. Bebeğiniz solunum yolu için ilaç kullanıyorsa yine sümüksü kaka görmek mümkündür. Sümüksü kakanın sık sık tekrarladığını ve 24 saatten fazla sürdüğünü gözlemliyorsanız mutlaka doktora danışınız.


•    Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur? Ne Anlama Gelir?
Bebek kakasının yeşil olması normal şartlar altında beklenen bir durumdur. 4. ayını tamamlayan bebeklerde safra salgısı karaciğerlerden bağırsağa dökülmektedir. Eğer bebeğinizin gelişim özelliklerini karşılıyor ise bu yeşilliğin sebebi safra salgısı olabilmektedir. Bebeğinizin genel sağlık durumu iyi ise kaka renginin yeşil olmasında bir sakınca bulunmamaktadır.


•     Bebeklerde Siyaha Kaka Neden Olur? Ne Anlama Gelir?
Bebeklerde görülen kaka renklerinin bir diğer siyahtır. Demir içeren ek gıdalar veya direkt demir takviyeleri tüketen bebeklerin dışkıları siyah olabilmektedir. Kaka rengi daha çok açık griyi anımsatıyor ise bu durum sindirim sistemindeki bir sorunu işaret edebilmektedir. Bebeğiniz için doktor önerisi ile demir ilacı kullanıyorsanız bu durum normal karşılanabilmektedir. Ancak ilaç veya takviye kullanımı olmadığı halde siyah kaka ya da açık gri kaka görülüyor ise mutlaka doktora danışılmalıdır.


•    Bebeklerde Beyaz Kaka Neden Olur? Ne Anlama Gelir?
Bebekler uzun süre süt ile beslendiklerinden beyaz kaka görülmesi normal olarak karşılanmaktadır. Ancak sık sık beyaz pütürlü kaka görülüyor ise bunun sebebi safra kesesi ve karaciğer ile ilgili problemler olabilmektedir. Bu gibi durumlar mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.


•    Bebek Kakasında Kan Neden Olur? Ne Anlama Gelir?
Bebek kakasında kan görülmesi ebeveynleri paniğe sürüklemektedir. Bazen mukus bazen ise mukus ile kanın birlikte görülmesi durumda proktokolit hastalığından şüphe duyulabilmektedir. Bu hastalık, besin alerjisi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bebek vücudunun bir gıdaya karşı alerjik reaksiyon göstermesi sonucunda kakasında mukus ve kan görülebilmektedir. 

Etiketler: bebek
Aralık 28, 2022
Listeye dön