Yeni Doğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlayabilirim?

bebeklerin doyduğu nasıl anlaşılır

Yeni doğan bebeklerin ilk etapta anne sütü, daha sonrasında mamalar ile devam eden beslenme süreçleri gelişimlerini doğrudan etkilemektedir. Bebeklerinin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerini ve bu süreçte hastalıklardan uzak kalmalarını isteyen ebeveynler, beslenmelerine son derece dikkat etmektedir. Özellikle ilk kez ebeveynlik duygusunu yaşayan kişiler “Bebeğin doyup doymadığını nasıl anlarız? Aç bebek uyur mu? Doymayan bebek belirtileri nelerdir?” gibi sorulara yanıt arayarak minik yavrularını desteklemek istemektedir.

 

Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Anne karnında yaklaşık 9 ay boyunca gelişimini sürdüren bebeğin doğumun ardından ilk besini anne sütüdür. Bebekler, gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmek ve bağışıklıklarını güçlendirmek için anne sütüne ihtiyaç duymaktadır. Minik yavrunuzun midesi henüz çok küçük olduğundan öğünleri sık sık ama az olacaktır. Anne sütü kolayca sindirildiği için bebeğiniz gün içerisinde birçok kez acıkacaktır. Ek gıdaya geçişin ardından bebeğinizin tüketeceği besinler değişeceğinden doygunluk süresi uzayacaktır.

Ebeveynler bebeklerinin tüm ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde karşılamak için yoğun bir uğraş gösterir. Bebeğin altının sık sık değiştirilmesi, uyutulması, banyosunun yaptırılması gibi önemli ihtiyaçlardan bir diğeri beslenmedir. Ebeveynler bu süreçte bebekleri ile güvenli bir bağ oluşturmak için onun tepkilerini incelemeli ve öğrenmelidir. Zamanla gelişen ebeveyn – bebek ilişkisi ile yenidoğanın doyup doymadığı daha rahat anlaşılabilmektedir.
Yenidoğan bebeğin midesi ilk zamanlarda çok küçük olduğundan ortalama 2 ile 3 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bebeğiniz acıktığında bazı tepkiler vererek bunu fark etmenizi istemektedir. Konuşma evresine henüz geçememiş olan bebeğinizin tepkilerini gözlemleyerek aç olup olmadığını görmeniz gerekmektedir. Bebeklerin ne zaman acıktığını anlamak ancak bu şekilde mümkündür.
“Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?” kaygısını yaşayan ebeveynler, şu davranışlar üzerinde yoğunlaşmalıdır:


•    Bebeğinizin uykudan uyanıp ağlıyorsa,
•    Durgun bir görünüme bürünüp farklı sesler çıkarıyorsa,
•    Sürekli ağlayarak huzursuz hareketlerde bulunuyorsa,
•    Sık sık elini ve parmağını emiyorsa,
•    Memeyi aradığını gösterir gibi başını bir sağa bir sola çeviriyorsa,
•    Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda direkt memeye doğru yöneliyorsa acıkmış olabilir.

enidoğan bebekler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirseler de acıktıklarında uyanırlar ve ağlamaya başlayabilirler. Aç bebek uyusa dahi, uyku süresi kısadır ve beslenme ihtiyaç duyarlar. Bebeğinizin gece uykusunun bölünmemesi için uyku öncesinde emzirmelisiniz. 

 

Emen Bebeğimin Doyduğunu Nasıl Anlarım?

 

Emzirme döneminde bebeğin yeteri kadar beslenip beslenmediğini öğrenmek için kullanılan en iyi yöntem gelişim dönemlerini takip etmektir. Yenidoğan kilo alımı haritası bu süreçte size yol gösterecektir. Eğer yeni doğan bebeğiniz gün içerisinde sık sık anne sütü ile besleniyorsa, olması gereken kilosundaysa ve sağlıklı görünüyorsa beslenme ihtiyacı karşılanıyor demektir.
Bebeğiniz emzirmeyi yarıda bırakıyorsa, tekrar emmesi için memeyi yaklaştırdığınızda reddediyorsa doygunluk yaşıyordur. Beslenme ihtiyacı karşılanan bebekler daha rahat ve mutlu bir görüntüye kavuşmaktadır. Eğer emzirmenin ardından mutlu olduğunu görüyorsanız bebeğiniz yeterli doygunluk seviyesine ulaşmıştır. 
Bebeğin yeteri kadar beslenip beslenmediğini öğrenmenin bir diğer yolu kaka yapma sıklığıdır. Bebeğinizin bezini gün içerisinde ortalama 6 defa değiştiriyorsanız bu durum onun beslenmesinde bir sorun olmadığını göstermektedir. 

Etiketler: bebek
Aralık 26, 2022
Listeye dön