Anne Sütü Ne Zaman Bozulur?

anne sütü ne zaman bozulur?

Dünya çapında anne sütü üzerine yapılan sayısız araştırma ve bilimsel çalışma yürütülmektedir. Bu araştırmalar sonucunda Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin doğumdan hemen sonrasında emzirilmeye başlaması ve ilk ay 6 içerisinde yalnızca anne sütü ile beslenmeleri gerektiği konusunda önemli kampanyalar yürütmektedir. Aynı zamanda bu süre içerisinde bebeklerin her 4 saatte 1 kez olmak üzere emzirilmeleri, sonraki 18 ay içerisinde ise gıda takviyeleri ile birlikte emzirmenin sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Yapılan bu açıklamalar, her biri alanında uzman olan sayısız doktor ve bilim insanı tarafından desteklenmektedir.

 

 

Bebeklerin tüm hayatları boyunca hem fiziksel hem de zihinsel açıdan sağlıklı olmalarını sağlayan anne sütünün devamlılığını sağlamak için göğüslerde birikme görülmemesi gerekmektedir. Bu nedenle anne adayları, emzirme sonrasında biriken sütleri, sağma pompaları ile boşaltmakta ve dondurucuda saklayarak sonraki beslenme periyotları için muhafaza etmektedir. Bu durum, özellikle çalışma hayatına dönen anneler açısından kurtarıcı bir yöntem olarak önem kazanmaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken temel nokta, sağılan anne sütünün doğru şekilde muhafaza edilmesi ve bozulmadan öncesinde tüketilmesidir. Anne sütünün ortam ısısına göre bozulmadan muhafaza edilme süreleri ise kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir:

 

  • +25 C Derece: Bakteri oluşumuna karşı en dirençli içeriklerden oluşan anne sütü, ağzı kapalı şekilde ve oda sıcaklığında 5 ila 10 saate kadar bozulmadan muhafaza edilebilmektedir. Ancak birçok uzman, 6 saati aşkın süre boyunca bekletilen sütlerin tüketilmemesi gerektiğini savunmaktadır. Bu nedenle dondurucuya konulmayan sütlerin hızlı bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • +4 C Derece: Ortalama buzdolabı sıcaklığı olan bu ısı derecesi, anne sürünün 4 güne kadar tazeliğini korumasına imkan tanımaktadır. Bu süre içerisinde sütün taze kalmasını garanti altına almak için, buzdolabının en soğuk bölümü olan yerlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu alanlar bölümler ise modellere bağlı olarak değişiklik gösterse de genel olarak rafların arka kısımları ve sebzeliğin üst rafı olarak belirtilmektedir. Ayrıca sütün mutlaka temiz ve ağzı kapalı bir kapta muhafaza edilmesi, tüketilmeyeceği sürece kapağının açılmaması da dikkat edilmesi gereken kurallar arasında yer almaktadır.
  • -10 C Derece: Pompa yardımıyla sağılmış anne sütünün özel koruyucu poşetlerde saklanması halinde 2 haftaya kadar dayanıklılık gösterdiği kanıtlanmıştır. Ancak çözdürülen sütün tek seferde tüketilmesi ve çözüldükten sonrasında tekrardan dondurulmaması gerekmektedir.
  • -16 C Derece: Genel olarak çift kapaklı buzdolaplarında kullanılan dondurucu ısısıdır. Bu ısı şartları altında dondurulan anne sütü, 3 ila 4 aya kadar bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.
  • -20 C Derece: Genel olarak sabit derecede çalışan derin dondurucularda kullanılan ısı seviyesidir. Bu şartlar altında dondurulan anne sütü, 6 ila 8 aya kadar bozulmadan dayanabilmektedir. Ancak bu süre zarfı içerisinde lipid yapıları değişebileceği için taze süt kadar besleyici olması beklenmemektedir.

 

Dondurulan anne sütünü tüketmek için 12 saat öncesinde dondurucudan çıkartılması ve buzdolabına konması gerekmektedir. Acilen çözdürülmesi gereken durumlarda ise poşetin musluğun altında tutulması ve donmuş sütün yavaşça erimesinin bekletilmesi gerekmektedir. Aniden ısıtılan sütlerde bozulma ve bakteri üremesi gibi sorunlarla karşılaşılması kaçınılmaz olmaktadır.

 

İlginizi Çekebilecek Ürünler:

  1. Frigg Emzik Modelleri
  2. Organik Örtü Battaniye

 

Etiketler: anne,bebek
Mart 12, 2023
Listeye dön