Bebeklerde Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?

bebekler emme düzeni nedir?

Uyarı: Unutmayın, bu içerik tıbbi bir içerik değildir ve doktorunuzun önerilerine göre hareket etmeniz önemlidir. Hamilelik döneminde hangi besinleri tüketmeniz gerektiği konusunda doktorunuza danışmadan karar vermeyiniz. Bu içeriğin amacı bilgi verici olmakla birlikte, alacağınız kararlar ve uygulamalar konusundaki sorumluluk size aittir. Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci geçirmeniz dileğiyle.

Bebeklerde emzirme düzeni
, yetişkinlik hayatını da kapsayacak şekilde doğrudan tüm sağlıklarını etkilemektedir. Emzirme dönemi, doğumdan sonraki ilk 1 saat içerisinde başlamakta ve 24 aya kadar devam edebilmektedir. Bu süreç içerisinde dengeli bir beslenme düzeninin sağlanması ve doğru emzirme tekniklerinin uygulanması gerekmektedir. 
Bebeklerde emzirme düzeni, yaş grubuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ek gıda tüketimi başladıktan sonrasında emzirme sıklığı yavaş yavaş azaltılmaktadır. Ancak bebekler, ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslendikleri için bu süreçte sık sık emzirilmeleri gerekecektir.

 

Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Sıklığı


Yenidoğan bebeklerde emzirme sıklığı, her 2 saatte bir kez olacak şekilde düzenlenmelidir. Bebeklerin mide kapasiteleri tamamen dolmuş olsa da anne sütünü sindirmeleri ve yeniden acıkmaları, 90 ila 120 dakikalık bir süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle emzirme aralığı, 2 saatten daha uzun olmamalıdır. 
Yenidoğan bebekler, su tüketimi de dahil olmak üzere herhangi bir ek gıda tüketimi yapmamaktadır. Vücutlarının ihtiyaç duyduğu tüm besin ögeleri ve su, anne sütü ile karşılanmaktadır. Bu nedenle vücudun susuz kalmaması ve besin yetersizliği çekmemesi için düzenli bir şekilde emzirilmesi gerekmektedir. 
Emzirme periyotları esnasında, sırası ile her iki göğsün de 15 dakika kadar emzirilmesi gerekmektedir. Bu sayede süt üretimi, her iki göğüste aktif şekilde devam edecektir. Emzirme sırasında tek göğsün kullanılması, diğer göğüste süt üretiminin yavaşlamasına neden olacaktır. 

 

İlk 6 Ay Bebeklerde Emzirme Düzeni


Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen araştırma sonuçları, ilk 6 ay içerisinde bebeklerin günde 10 ila 12 kez emzirilmesi gerektiğini kanıtlamıştır. Aynı zamanda emzirme sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde belirtilmiştir:
●    Emzirme işlemi sırasında annenin sırtını yaslayabildiği, rahat bir pozisyonda olması gerekmektedir.
●    Anne, bir eli ile bebeği kavrarken diğer ile de doğru şekilde memeyi kavramalıdır. Bunun için baş parmak göğüs üstünde, diğer dört parmak ise göğüs altında kalmalıdır. 
●    İlk 6 ay içerisinde bebeklerin kasları yeterince güçlenmediği için çabuk yorulmaları normal karşılanmalıdır. Bu durumlarda 3 ila 5 dakikada bir olacak şekilde kısa molalar verilmelidir. Ancak bebek doymadan emzirme işlemi sonlandırılmamalıdır. 
●    Emzirme sırasında bir göğüsten diğerine geçerken bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalıdır. 
●    Bebeğin memeyi tam olarak kavrayabilmesi için, meme ucunun üst damağa yerleştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda göğüs ucundaki renkli kısım, tamamen bebeğin ağız içinde kalmalıdır. 
●    Bebek uyku halinde olsa da 2 saatlik periyot dolduktan sonrasında uyandırılması ve yeniden emzirilmesi gerekmektedir. 
●    Emzirme işlemini bitirmek için bebeğin alt dudağına nazikçe dokunulması yeterli olacaktır. 
●    Emzirme sonrasında göğüste süt kalmış ise pompa ile sağılması gerekmektedir. 
●    Süt kanallarının tıkanmaması için gün içerisinde hafif ve dairesel hareketlerle masaj yapılması önerilmektedir. 
●    Süt miktarının yeterli olması ve bebeğin besin ihtiyacını karşılayabilmesi için anne vücudunda mutluluk hormonlarının salgılanması gerekmektedir. Bu nedenle emzirme öncesinde kısa meditasyonların yapılması ve gevşeme egzersizlerinin uygulanması etkili olacaktır. 
İlk 6 ay bebeklerde emzirme düzeni, hayatın en önemli süreçleri arasında yer almaktadır. Bu süreç içerisinde bebeklerin, yetişkinlik döneminde sahip olacakları fiziksel özellikler gibi birçok faktör şekillenmektedir. Bu nedenle emzirme düzeninin bilinçli ve doğru şekilde sürdürülmesi oldukça önem taşımaktadır. 

 

Emzirme için Gece Lambası Neden Önemlidir?


Gece emilen süt, enerji olarak atılamadığı için doğrudan bebeklerin kilo almasında etkili olmaktadır. Aynı zamanda gece sütü, serotonin açısından zengin olduğundan daha yüksek kalitede amino asitler barındırmaktadır. Bu nedenle, özellikle doğumdan sonraki ilk 2 hafta boyunca düzenli olarak gece emzirme işleminin yapılması önerilmektedir. 
Emzirme için gece lambası kullanımı hem annenin hem de bebeğin huzurlu bir ışıkla gevşemelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda karanlıkta yaşanması muhtemel olan kazaları engellemek için de gerekli bir ihtiyaçtır. Emzirme işleminde uykudan uyandırılan bebek, gece lambasının düşük ışığı altındayken tekrardan uykuya dalabilmektedir. Ancak diğer aydınlatmalar, uykunun açılmasına ve tekrardan dalmanın zorlaşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle emzirme sırasında gece lambası kullanımı tavsiye edilmektedir. 
Emzirme için kullanılacak gece lambasının mümkünse loş ve sarı ışıklı olması gerekmektedir. Aynı zamanda sessiz bir kullanıma sahip olan, dokunmatik led lambalar da oldukça işlevsel ürünlerdir. Emzirme işlemi sonrasında gece lambasının kapatılması, bebeğin melatonin salgısını korumak adına önem taşımaktadır. Bu nedenle bebekler, ışık açıkken uyumaya alıştırılmamalıdır. 

 

Bebekler için Sevimli Emzirme/Gece Lambası


Sağlıklı gece emzirmeleri için gerekli olan lambalar, bebeğin gelişimini açısından önemli bir rol üstlenmektedir. Aynı zamanda emzirme sırasında oluşabilecek kaza riskini azaltan gece lambaları, bebeklerin ilgisini çekecek şekilde tasarlanmalıdır. Uykudan uyandırılarak emzirmek zorunda olunan bebekler huysuzlanmakta ve ağlayarak tepki verebilmektedir. Bebekler için üretilen sevimli gece lambası ise onların ilgisini çekerek sakinleşmelerine yardımcı olmaktadır.
Ebeveynler bebekleri için emzirme lambası seçerken ilgisini çekebilecek ürünlere yönelmelidir. Loş bir ışık sunan bu lambaların renkli, hoş tasarımlı ve sevimli olması emzirmeyi bebekleriniz için keyifli hale getirecektir.

 

Bebeğinizin rahat uyuması için bebeklere özel gece lambası satın alın.

Etiketler: bebek
Eylül 16, 2022
Listeye dön