Bebeklerde Emzik Kullanımı

Bebeklerde Emzik Kullanımı

Uyarı: Unutmayın, bu içerik tıbbi bir içerik değildir ve doktorunuzun önerilerine göre hareket etmeniz önemlidir. Hamilelik döneminde hangi besinleri tüketmeniz gerektiği konusunda doktorunuza danışmadan karar vermeyiniz. Bu içeriğin amacı bilgi verici olmakla birlikte, alacağınız kararlar ve uygulamalar konusundaki sorumluluk size aittir. Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci geçirmeniz dileğiyle.

Bebeklerde emzik kullanımı
, ebeveynlerin en sık aklına takılan konulardan biridir. Çünkü uzmanlar, bu konuda çok uzun süredir iki farklı görüşü savunmaktadır. Bazı uzmanlar emzik kullanımının bebekler için olumlu olduğunu düşünürken bazıları ise zararlı bir alışkanlık olduğunu açıklamaktadır. Bu nedenle anne ve babalar, bebeklerine emzik alacakları zaman büyük bir kararsızlık yaşamaktadır. 
Emzik seçimi doğru şekilde yapıldığı sürece, bebeklerin bu alışkanlığa sahip olmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Aksine emzik emme alışkanlığının birçok açıdan bebeklerin konforunu sağladığı da kanıtlanmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bebeklerin ne kadar süreyle emzik kullanmaları gerektiğidir. 
Bebekler, doğuştan emme refleksine sahip olarak dünyaya gözlerini açmaktadır. Özellikle bebeklere has bir davranış olarak kabul gören baş parmağı emme hareketi, bu refleks ile doğrudan alakalıdır. Emme refleksi, sürekli meme istemek ya da sık sık ağlamak gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Emzik emmek ise bebeklerin emme isteklerini karşılamak açısından önemli bir gereçtir. Ayrıca emzik emen bebeklerin uykuya daha rahat bir şekilde daldıkları da kanıtlanmıştır. 

 

Bebeklerde Emzik Ne Zaman Kullanılmaya Başlanmalı?


Emzirme dönemi, yenidoğan ile anne arasındaki tensel temasın kurulması açısından oldukça önem taşımaktadır. Çünkü bu temas, anne ve bebek arasındaki iletişimin ilk adımıdır. Aynı zamanda bağ kurmak ve karşılıklı güven duygusunu pekiştirmek için de en önemli dönemdir. Bu nedenle bebeklerin emzik emmeye başlamadan öncesinde mutlaka anne memesine alışması gerekmektedir. 
Yenidoğanlara emzik vermek bebeklerin anne memesini reddetmelerine neden olabilmektedir. Bu durum sonucunda ise emzirme yerine biberonla besleme yoluna gidilmesi gerekebilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, bebeklerin emzikten önce anne memesi emmeye alışmalarının sağlık açısından da çok önemli olduğuna dikkat çekmektedir.  
Bebeklerin emzik emmeye başlamaları için yardım olmadan meme emmeyi öğrenmeleri gerekmektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bebeğin kilosudur. Çok zayıf ve iştahsız bebeklerde emzik emmek, daha az miktarda anne memesi emmelerine yol açmaktadır. Bu durum ise bebeklerin fiziksel gelişimi açısından çok sağlıksızdır. 
Bebeklerde emzik kullanımı için en ideal zaman, bebeğin öğrenme sürecine ve alışkanlıklarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ancak genel olarak doğumdan sonraki 3. ila 4. ay içerisinde anne memesini kavramayı öğrenmektedirler. Kavrama yeteneği gelişen bebekler, emzik kullanmaya başlayabilmektedir. 

 

Emzik Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Emzik seçerken bilinçsiz davranmak ya da yanlış ürünleri tercih etmek, bebeklerin sağlığını ciddi şekilde bozabilmektedir. Özellikle kalıcı ağız ve diş problemlerinin oluşması, ileri dönemlerde çocukların hayatlarını büyük oranda zorlaştırmaktadır. 
Emzik seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar ise şu şekildedir:
●    Sağlıklı bir emzik almak için üretim materyaline dikkat edilmelidir. Bebeklerin sağlığı için doğal içerikli, kauçuk emzikler satın alınmalıdır. 
●    Emzikler, bebeklerin ağız yapısına ve yaşına uygun olacak şekilde seçilmelidir. Özellikle yaşını doldurmamış olan bebekler, damaksız emzik kullanmalıdır. 
●    Yalnızca elde yıkama yaparak temizlenebilen emzikler yeterli hijyeni sağlayamamaktadır. Bu nedenle yüksek ısıya dayanabilen ve bulaşık makinesinde yıkanabilen ürünler tercih edilmelidir. 
●    Satın alınan emzikler, dayanıksız malzemeler ile üretilmiş olmamalıdır. Bu nedenle çabuk kırılabilir yapıdaki ürünler alınmamalıdır.
●    Hiçbir emzik uzun süreli kullanılmamalı, sık sık değiştirilmelidir. Özellikle delinen, yırtılan ya da formunu kaybeden emziklerin kullanımı derhal bırakılmalıdır. 
●    Emzik verirken özellikle şekerli gıdalara batırılmaması gerekmektedir. Bebekler ihtiyaç duyduklarında emziği doğrudan kabul edeceklerdir. 
●    Her kullanım öncesinde sterilizasyonun sağlanabilmesi için, emziklerin sıcak su ile durulanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 
Doğru emzik tercihinin yapılması, bebeklerin sağlıklı bir şekilde kendilerini güvende ve huzurlu hissetmelerini sağlayacaktır. Ancak diş ve çene yapısını korumak için, en geç 2 yaşında iken emzik kullanımının bıraktırılması gerekecektir. 

 

Kauçuk Emzik Nedir?


Kauçuk, sentetik ve doğal olmak üzere iki farklı şekilde üretilen dayanıklı bir maddedir. Sentetik kauçuk, petrol ve türevi ürünlerle yapay bir şekilde elde edilmektedir. Doğal kauçuk ise tamamen bitki özleri ile hazırlanmaktadır. Bebek ürünlerinin üretim aşamaları sırasında en çok dikkat edilen husus, bebeklerin sağlığını korumaktadır. Bu nedenle doğal içerikli kauçukla üretilen emzikler, ebeveynlerin ilk tercihi olmalıdır.

 

Neden Kauçuk Emzik Tercih Edilir? 


Ebeveynlerin kauçuk emzik tercih etmesinde etkili olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler;
●    Kauçuk emziklerin daha doğal bir içeriğe sahip olmaları,
●    Yumuşak yapıları sayesinde bebeklerin ağız içi yapısına uyum sağlamaları,
●    Silikon emziklere göre çok daha dayanıklı ve sağlam olmaları,
●    Renklerinin anne memesine daha yakın olması ve bebeklerin daha gerçekçi bir emme hissi yaşamalarıdır. 
Kauçuk, doğal bir ürün olduğu için kendine has bir kokusu bulunmaktadır. Bu nedenle bazı bebekler, kauçuk yerine silikon emzikleri tercih edebilmektedir.

 

FRIGG Daisy Kauçuk Emzik


Minik yavrularınızın sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri amacıyla özel olarak tasarlanmış olan FRIGG Daisy Kauçuk Emzik, A2 ve EN1400 test standartlarına göre üretilmektedir. Fitalat, PVC ve BPA içermemekle birlikte tasarımı ile bebeklerinizin ilgisini çekmektedir. Bebeklerinizin emzik alışkanlığını kolay şekilde kazanmasına yardımcı olan bu emziğin ucu %100 doğal kauçuktan üretilmiştir.  
 

Etiketler: bebek
Eylül 14, 2022
Listeye dön