Müslin Nedir? Ne işe yarar ki Müslin?

Müslin Nedir? Ne işe yarar ki Müslin?

Müslin Nedir? Ne işe yarar ki Müslin?

Şimdi size her anne için olmazsa olmaz bir anne yardımcısı eşyadan bahsedeceğim, adı Müslin. Müslinin hayatımıza girmesi ise henüz 19 haftalık hamile iken eski bir arkadaşım ile buluşmamla gerçekleşti. Beni hamile olarak ilk kez görecekti. Bebeğimin olmasını ne kadar çok istediğimi bildiği için de ilk gördüğünde bana içten ve sıcacık sarıldı. Hani aslında 2-3 saniyedir ama siz onu 10-15 saniye zannedersiniz işte öyle bir andı. Kendisinin 2 oğlu ve elbette birçok da tavsiyesi vardı. Bense “an”ın tadını çıkartıyor onu tatlış tatlış dinliyordum.

Hamileliği 3 bölüme ayırırsak ilk 2 bölüm biraz ölçümler, acabalar, yürek hoplamaları ile geçiyor. An geliyor “aman hayırlıysa olur” diyorsunuz an geliyor “ya sonuçlar şöyle çıkarsa?” diyorsunuz. Mesela araya parantez açarak söyleyeyim; benim hamileliğim 39. Yaşta olduğu için kromozom sayısının eksik veya fazla olma riski yüksekti ve bunun için de en garanti yöntem kromozomal gen testiydi. Test için anneden kan alınıyor, aslında uygulaması basit bir yöntem. Fakat sonuçlar 10 gün içinde çıkıyor ve o 10 koca gün çok zor geçiyor. Tam sonuçlar belli olacak derken laboratuvar arayıp “Saadet Hanım gerekli veriyi elde edemedik tekrar kan vermeniz gerek” diyor.  Sil baştan kan verip bir 10 gün daha bekliyorsunuz. İkinci bekleyişten sonra tekrar arayarak sonucun çıkmadığını doktorla görüşmem gerektiğini ilettiler ki doktora bir gidişim vardı hem korkak hem çevik. Meğer sonuçların çıkmamasının çeşitli nedenleri varmış örneğin ikiz hamileliği gibi J örneğin annenin yorgun veya uykusuz olması gibi. Doktor hepsine bakarak tekrar test isteyince yeni bir 10 günü kucağımda bularak beklemeye başladım. Benim nazlı oğlum en sonunda gen örneklerini benim kanıma geçirdi ve sonuçları tertemiz aldık. Parantezi kapattım…

Müslin Nedir?

Bütün bu acabalardan dolayı kendimce karar almış son aylara kadar henüz cinsiyeti bile belli olmayan oğlum Efe için bir şey almayacaktım. Arkadaşım bana bir hediye kutusu uzattı. Oğlumun ilk hediyesiydi o bunu bilmese de. Kutuyu açtım ve içinde 2 tane desenli beyaz bez, örtü ne derseniz. Tabi ne olduğunu anlamadım. Bunun ne olduğunu bilmediğimi söyleyince anlatmaya başladı. Bu müslin örtü. Nereye istersen kullan. O kadar garipsedim ki nereye istersem kullanayım. Müslin nedir, gerçekten? Sanırım bunu anne olduktan sonra anlayacağım.

Müslin Ne İşe Yarar?

Müslin ne işe yarar peki, örtü neden lazım olur ki bebeğe mi örteceğim dedim? Bebeğin olunca anlayacaksın bu çok güzel ve kullanışlı bir örtü dedi. O gün keyifli bir akşam yemeği sonrası eve gittim ve aynı şaşkınlığı eşim de yaşadı. Bak arkadaşım bebeğe hediye almış dedim. Baktı baktı, “ben anlamadım bunlar ne içinmiş” dedi. Bilmiyorum her şeye kullanılabilirmiş dedim.

Sonra efe geldi hayatımıza ve onunla yaşama devam ederken gördüm ki; özellikle ilk 6 ay her şeyden sakınıyorsunuz onu çünkü;

  • Vücut savunma sistemi yeni yapılanıyor. O da anne sütü sayesinde. Her yerde bakteri virüs mikrop var.
  •  Bebek kucağınızda ve örneğin dışarda bir yerdesiniz. Misafirlik de olabilir. Bebeğinizin altını alacaksınız veya başkasına tutması için vereceksiniz. Hemen sarıyorsunuz müsline, seriyorsunuz müslini. Eliniz ayağınız oluveriyor. Öyle 1 tane de değil 3-4 tane olursa çok rahat ediyorsunuz çünkü bir yere serdiyseniz o artık kirleniyor. Çantada 2-3 tane taşımak en rahatı.
  • Banyodan çıkarırken hemen sarıyorsunuz ki üşümesin, zaten küçücük olan bedenindeki nemi alsın.
  • Araba ile seyahat ediyorsunuz ve uyudu bebeğiniz hemen battaniye oluveriyor sizin müslin.

Yani arkadaşımın söylediği gibi gerçekten her yerde kullanılıyormuş. Değerini kullandıkça anladım. Belki o bilmiyor ama çok kez teşekkür ettim kullanırken…

Müslin Özellikleri

Pamuklu olduğu için sağlıklı, nem çektiği için pratik, çabuk kuruduğu için hijyenik. Müslin özellikleri ise şu şekilde sıralanır:

  1. Yıkadıkça yumuşuyor ve ütü istemiyor. Bir anne için ideal bir kumaş ideal bir kurtarıcı. Yalnız satın alırken kalınlığına dikkat etmenizi öneririm zira tülbent gibi olanları da var gramajı yüksek olanları da var.
  2. Yüzde yüz pamuk olanları sevdiğim için onları tercih ettim. Bambu olan müslinler de var fakat müslin için bambuyu ben sevemedim. 
  3. Elbette daha yumuşak fakat sevmeyince kullanamadım. Herkesin tercihine göre seçim yapmasını tavsiye ederim. Bambu da pamuk da sağlıklı.

 

 

Yalnız Türk pamuğu olmasına dikkat edilmeli çünkü dünyada sadece İspanya, Yunanistan ve Türkiye GDO suz pamuk üretiyor. GDO konusuna sonraki yazılarımda değineceğim…

Ben en çok çoklu paketlerde müslin aldım çünkü banyoda uykuda plajda yolculukta hep yanımdalardı. Organik olanları tercih ettim çünkü bebeğinizin tenine değen bir ürün...

 

Etiketler: Müslin
Aralık 04, 2020
Listeye dön