Bebeklerde Kundaklama: Seni Pamuklara Sarmalar Sararım

Bebeklerde Kundaklama: Seni Pamuklara Sarmalar Sararım

Bebeklerde Kundaklama: Seni Pamuklara Sarmalar Sararım

Anne olmadan önce kundaklama diye bir şey duydunuz mu veya bebeklerde kundaklamaya tanık oldunuz mu? Ben etrafımda pek kundaklayan görmemiştim ve hatırlıyorum çocukken bunun tartışması vardı. Bebek kundaklanmalı mı yoksa kundaklanmamalı mı?

Hamileyken hiç gündemimde değildi çünkü çocukluğumdan kalma o tartışmanın sonucu beynime kazınmış sanki “Hayır asla kundaklanmamalı”.  Dolayısıyla bununla ilgili bir hazırlığım da olmadı. Efe dünyaya geldi ve ilk gecemizi geçirdik.

Ben anneliğimin ilk gününde, eşim babalığının ilk gününde, oğlum ise dünyadaki ilk gününde nasıl çuvalladık belli değil. Ben sonu gelmeyen bir emzirme telaşındayım. Efe emip uyuma telaşında, emerken yoruluyor garibim. Eşim alt değiştirme başkanı J Komedi ailesiyiz. Eğer bizi dışarıdan bir kamera çekseydi ve bir yayında yayınlansaydı bir de gülme sesleri eklenseydi gerçekten hit olurduk.

Bebeklerde Kundaklama

Bu kadar komiklikten sonra gerçekliğe dönüyorum ki bu da hiç şüphesiz bebeklerde kundaklama. Uykusuz bir gece ve yorgunuz. Mutlu olunca insan sarhoş gibi oluyor ya öyleyiz sanki. Sabah işitme testi için hemşire geldi. Tekerlekli bir masada özel bir cihaz var ve bu cihaz ile bebeğin duyup duymadığı ölçülüyor. Hemşire bu kocaman, tekerlekli masa ile yeni bebeği olan her odayı dolaşıyor.

Hemşire geldi, biz emme halindeyiz. Bizi görünce meramını anlattı ve ölçüm için Efe’nin uyuyor olmasının gerektiğini söyledi. Ben de “tamam umarım bir sonraki sefere ayarlayabiliriz” dedim hani bebekler uyur ya sürekli, nasılsa denk gelir diye düşündüm.

Öğleden sonra tekrar geldi bu kez Efe emmiyordu fakat uyumuyordu da. Dedim ki; “isterseniz sonra gelin daha uyumuyor.”

Kadın benim gibi kaç anne ile uğraşıyor bilinmez bana Efe’yi kucağına alıp alamayacağını sordu. "Tabii ki" dedim. Eline aldı iki salladı Efe’nin kapatma düğmesine basıldı sanki ve derin bir uykuya daldı. Gözümün önünde ve 1 dakika içerisinde. Düşünebiliyor musunuz?

Hemşire ölçümleri yaptı, kulaklar ve duyma derecesi tam şükür ki.

Ben hemşireyi bırakır mıyım? Bu bebeği 1 dakika içinde nasıl uyuttuğunu öğrenmem çok önemli. Mucize gibi bir şey!

Önce dudağının kenarıyla güldü ve meslek sırrı dedi. Sonra anlatmaya başladı; “İki kural var: İlki kundak.” Bana nasıl kundak yapılacağını 2-3 kez gösterdi. Origami’den kolay J. “Kolları sıkı sıkı yapacaksınız. Yeni doğan bebeklerde sıkı sıkı kendine sarılmış gibi bebek kundaklanmalı” dedi.

Bebeklerde Kundaklama Nasıl Yapılır?

Geçmişten günümüze gelen bebek kundaklama çok dikkatli bir şekilde yapılmalı, aksi takdirde bebekte rahatsızlıklara neden olabilir. Bebekte kundaklama yaparken siz de şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Bebeğinizi kundaklarken yumuşak ve geniş bir bez kullanmalısınız.
  • Bebek kundaklama yaparken üst vücudu sıkı bir şekilde sararken alt tarafı üst vücuda nispeten daha gevşek olmalıdır. Kundakta kalçanın rahat hareket edebiliyor olması önemli!
  • Bebeğin kolunu düz veya kıvrılmış bir şekilde beze sarmalı daha sonra kalan bez kısmı sırt kısmına sıkıştırmalısınız.
  • Alt kısmı da aynı şekilde bebeğin arka kısmına sıkıştırmalısınız.
  • Bebek kundaklamasında üst kısmın sıkıca sarıldığından emin olmalısınız. Aksi durumda üst kısım gevşerse nedensiz bir şekilde bebeğin hayatı riske girebilir. Örtü yüzünü kapatabilir.
  • Kundakladığınız bebeğinizi sırt üstü yatırmalısınız.

Bebeklerde Sallama

Peki, bebeklerde kundaklamadan sonra ikinci kural? “Bebeklerde sallama metodu. Bebek kucağınızda yukarı aşağı “e e e” diye sallarsınız ya hani. Onun yerine soldan sağa veya sağdan sola sallayın” dedi. (Burada bebeklerde sallamanın şiddeti fırlatma düzeyinde değil elbette azıcık sağa sola hareket ettirmekten bahsediyorum) Sallayın dediği de 4-5 kere zaten gözümle gördüm diyorum benim oğlum 1 dakika içinde uyudu.

Amerika’da hastanede pazen (bir çeşit pamuklu yumuşak kumaş), kare bir kumaşa sarılı olarak bebeğinizi getiriyorlar yani aslında kundaklı veriyorlar size. Bebeklerin ilk aylarda en çok üşüdüğü yeri başı olduğu için hemen kukuletalı bir bere başlık geçiriyorlar. Kıyafet giydirilmiyor hastanedeyken. Kundak ve başlık yeterli oluyor. İlk gün 5-6 saat kadar da ısıtmalı bebek yatağında yatırıyorlar kendi vücut ısısını koruyabilmeleri için.

Kundağı öğrenmiş bir şekilde hastaneden çıktık ve önümüzdeki bir ay boyunca Efe’yi kundaklayarak yatırdık. O kadar rahat etti ki, tabii ki o rahat edince biz de rahat ettik. Müslin örtüler kundaklama için çok uygun. Kundaklama stilleri internette bolca var yine de doktorunuza danışın derim, çünkü bazı dikkat edilmesi gereken detaylar var. Kundakta kalçanın rahat hareket edebiliyor olması önemli.  Bebeğin rahatlamasını sağlayan şey aslında onun rutininin devam ediyor olması. Anne karnında yumak halde dururken sizin bedeniniz onu sarıyor ve plasentanın içerisinde kundaklı gibi duruyor. Bu his onu güvende hissettiriyor. Bebeklerde kundaklamanın sağladığı faydaları sizin için şöyle sıralayabilirim:

  • Dışarı çıktığı anda kollar özgür belki ama ona hissettirdiği şey; kontrolsüzlük ve belki de sınırsız hareket kabiliyeti. Bu da kaygıya sebebiyet veriyor.
  • Bebeklerde kundaklama kelimesi size itici geliyor ise sıkı sıkı sarmalamak diyebilirsiniz ama sonuçta kolları bedenine sarıp onu da müslin örtü ile sararsanız inanın uykuya dalma ve uyuma zamanları daha düzenli oluyor. Psikolojik olarak kendini güvende hissediyor.

Bebeklerde Kundaklama Süresi

Bebekler Ne Zamana Kadar Kundaklanır? Ya da Bebeklerde kundaklama süresinin cevabı da sizin bebeğinizde gizli. Teknik olarak 2-3 ay yani bebeğiniz kendini döndürene kadar deniyor. Benim oğlum ilk bir ay huzurla uyurken 1 ay sonunda kundaktan rahatsız olarak uyumamaya başladı. Biz de önce gevşettik. Sonra tek kolunu dışarıda bıraktık derken en sonunda çıkarttık. Baktık ki rahat uyuyor bir anda bıraktık en yakın yardımcımızı.

 

Bebeğinizin hissedebileceği şeyi anlayabilmek işin sırrı… Şunu unutmayalım ki konuşabilen iki kişi dahi birbirini zor anlar veya anlayamaz olabiliyor. Bebeğiniz daha konuşamıyor ve aranızda öyle bir eşleşme oluşuyor ki zamanla ağlama stillerinden konuyu anlayabiliyorsunuz. Kendinize sadece biraz zaman verin. Kundaklamayı da azıcık sağa sola sallamayı da unutmayın J

Ben Organik pamuk müslinleri tercih ettim. Merak edenler için;

 

Etiketler: Yenidoğan kundak, bebeği kundaklamak, müslin kundak
Aralık 21, 2020
Listeye dön