GDO'suz Pamuk

GDO Nedir? GMO Nedir?

GDO’suz Pamuk

GDO: Genetiği Değiştirilmiş Organizma (İngilizce  GMO: Genetically Modified Organisms)

Türkiye’nin, GDO’suz pamuk üretimi yapan 3 ülkeden bir tanesi olduğunu biliyor musunuz? Dünyada sadece Türkiye, Yunanistan ve İspanya GDO’suz pamuk üretiyor. Hal böyle olunca da tüm yerli malı pamuk ve mahsulleri GDO’suz oluyor.

Pamuk, endüstri bitkileri içinde lif ve yağ bitkilerinin her ikisine de dahil olan, birçok sanayinin temel hammaddesini karşılayan önemli bir bitkidir. Lifi ile tekstil ve selüloz sanayinin, çekirdeğinden elde edilen pamuk yağı ile bitkisel yağ sanayinin,  kapçık ve küspesi ile yem sanayinin hammaddesini oluşturur.

Pamuk tohumlarından kısa ve uzun olmak üzere iki tip lif elde edilir. Kaliteli uzun lifleri dokuma sanayinde kullanılırken, düşük kalitedeki kısa lifleri, döşek, şilte, mobilya, döşemeciliğinde, sicim lamba, mum fitili, halı ipliği, tıbbi pamuk, kimya ve gıda sanayinde değerlendirilir.

Değişik kullanım alanlarıyla ülkemiz ve dünya tarım, sanayi ve ticaretinde önemli bir konuma sahiptir. Dünya nüfusunun hızla artması, sanayileşen ve kalkınan toplumlarda hayat seviyesinin yükselmesi, pamuk tüketim ve gereksinimi arttırdığı için ülkemizdeki GDO’suz pamuk üretimi günden güne önem kazanıyor.

Geçtiğimiz 30 yıl içerisinde toplam dünya pamuk tüketimi %50nin üzerinde artarak, yaklaşık 25 milyon tona ulaşmıştır. Artan talebe artan arz gereği de tüm dünyada pamuk üretimine yatırımlar yapılıyor.

Hala tüketilen lifler içerisinde kimyasal liflerin payı daha yüksek olsa da, insanların doğal maddelere olan tutkularının artması ve kimyasal liflere doğal liflerdeki birçok özelliğin kazandırılamaması sebebiyle pamuk, cazibesini artan bir şekilde koruyor.

 

Organik Pamuk

Sürdürülebilirliğe olan inancımızın ve bilincimizi artması ile organik pamuk değerli bir pazarda yüksek fiyatlarla artık kendine yer bulabiliyor. Geleneksel tarıma kıyasla organik pamukta sadece doğal gübre ve bitki koruyucular kullanılıyor ve sertifikalandırılmış ürünler tüm teslimat zincirinde tehlikeli kimyasal olmadan üretim gibi, katı sosyal ve ekolojik kriterleri yerine getiriyor.

Ne kadar çok organik pamuklu ürün üretilirse, sürdürülebilir bir tekstil endüstrisi üzerinde o kadar büyük etki olur.

Organik pamuklu ürünleri kendiniz ve bebeğinizin sağlığı için tercih etmeniz bu yönelime olumlu yükseliş sağlayacağı gibi önemli 3 faydayı da kişisel olarak desteklemenizi sağlayacak.

Organik pamuk için 3 fayda:

Su tasarrufu sağlar

Organik pamuk tarımında bitkiler ve toprak çok daha az sulanmak zorundadır ve bu da çevre için önemli bir unsurdur

Ekolojik olarak üretilir

Organik pamuk için kaynaklar katı çevre kriterlerine uyarak üretilir. Bu, doğayı ve çiftçileri korur.

CO2'yi azaltır

Doğal gübre ve bitki koruyucular sayesinde daha az sera gazı oluşur. Bu, okyanusları ve atmosferi korur.

Sen de GDO’suz pamuk üretiminin ne kadar doğru bir tercih olduğunu artık biliyorsun. Tüm dünyada GDO’suz pamuk üreten 3 ülkeden biriyiz. Organik pamuk kullandığında farkında olarak veya olmayarak tüm dünyaya 3 katkıda bulunmuş oluyorsun! Su tasarrufu, ekolojik tarım ve CO2 salınımı.

Karbon ayak izi çok önemli! Bunu konuyu gelecek yazıda irdeleyeceğim...

Görüşmek üzere,

Etiketler: GDO'suz Pamuk
Şubat 05, 2022
Listeye dön