Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır? Bebekler İçin En İyi Gaz Çıkarma Hareketleri

bebeklerin gazı nasıl çıkarılır?

Doğumun ardından anne karnındaki güvenli ortamdan ayrılan bebekler, fiziksel ve duygusal açıdan dış dünyaya uyum sağlamaya çalışmaktadır. Midesi tıpkı diğer organları gibi çok küçük olan minik yavrularınız, ilk aylarda sadece anne sütü ile beslenmelerine karşın birtakım problemler ile karşılaşabilmektedir. Uyuyamama, gaz sancısı ve kusma gibi sorunlar bebeğin dış dünyaya alışma sürecinden kaynaklanmaktadır. Bebeğin gaz sancısı yaşaması uyuyamamasına, uykudan uyanmasına, sürekli ağlamasına ve huzursuz bir tavır sergilemesine yol açabilmektedir. Bu sorun, ebeveynlerin de uykusuz ve huzursuz olmasına neden olabilmektedir.
Özellikle yenidoğan bebeklerde görülen gaz sancısını gidermek için bazı yöntemler kullanılabilmektedir. Annenin işini kolaylaştıran bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri, minik yavrusunun gün içinde huzurlu ve mutlu olmasını sağlamaktadır. 

 

Bebeğin Gazı Neden Olur?

 

Yenidoğan bakımı özen ve dikkat gerektirmektedir. Bebeğin vücudu özellikle ilk aylarda dış dünyaya karşı savunmasız olduğundan düzenli hekim kontrolü yapılmalı ve olası problemlere kısa sürede çözüm bulunmalıdır. Annenin de bu süreçte sağlık görevlilerinden bilgi alması gerekmektedir.
Yenidoğan dönemindeki bebeklerin yaklaşık olarak dörtte biri gaz sancısı problemini yaşamaktadır. Çözüm yolu bulunamadığında bebeğin konforunu etkileyen bu sorun, bir hastalık değil dış dünyaya adaptasyon sürecinin bir parçasıdır.  
Bebeklerde gaz problemi şu nedenlerden dolayı oluşabilmektedir:


•    Annenin çiğ meyve ve sebze tüketmemesi / az tüketmesi,
•    Annenin bebeklerde gaz yapabilecek besinler tüketmesi,
•    Annenin üşümesi, ayaklarının soğuk olması,
•    Yanlış biberon kullanımı,
•    Yanlış emzirme biçimi.

Yenidoğanlar ilk aylarda sadece anne sütü ile beslendikleri için gaz problemlerinin temel nedeni annenin beslenmesi ve yaşam şeklidir. Anne, gaz problemine yol açabilen yiyecekleri tükettiğinde emzirme yoluyla bebeğine geçmesine neden olabilmektedir. Tüm bunlara rağmen bebeklerde gaz sancısı beklendik bir durumdur. Bu nedenle anne, bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek için birtakım yöntemler kullanmalıdır.

 

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır? Ne İyi Gelir?

 

Ebeveynlerin bebeğin gazını çıkarmaya yardımcı olan hareketleri uygulayarak minik yavrularının rahatlamasını sağlayabilmektedir. Bebekler için en iyi gaz çıkarma yöntemleri şu şekildedir:


•    Bebeği sırt üstü tutup ya da yatırıp sırtına nazik hareketlerle masaj yapmak gaz çıkarmaya yardımcı olabilir.
•    Bebeği sırt üstü yatırıp bacakları ile tıpkı bisiklet sürer gibi hareketler yaptırabilirsiniz. Bu yöntem sizin yardımınızla gerçekleştirilecek olup mutlaka nazik davranmalısınız.
•    Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra kolları ve başı hafif aşağı sarkacak şekilde tutabilir ve ardından sırtına çok nazik hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde gaza bir çıkış yolu verebilirsiniz. 
•    Bebeğin midesinde biriken gaza yol vermek için midesinin alt kısmından başlayarak yukarıya doğru hafifçe ovuşturabilirsiniz. Bebeğin karın bölgesine yapacağınız bu işlem sırasında baskı uygulanmaması son derece önemlidir.
•    Karın bölgesine sıcaklık uygulamak gaz çıkarmak için tercih edilen yöntemler arasındadır. Ancak bebeklerin cildi son derece hassas olduğundan bu yöntem sırasında sadece eller kullanılmalıdır. Ebeveynler ellerini sıcak su ile yıkadıktan sonra kurulamalı ve sonrasında ovuşturmalıdır. Bu yöntem ile ısınan eller bebeğin karnına konulmalıdır. Ellerdeki ısı bebeğin vücudunu rahatlatacaktır. Ardından gaz sancısını gidermek için karın bölgesine hafif hareketlerle masaj yapılabilir. Bu hareketler bebeği rahatlatabilir.
•    Gaz sancısı, yukarıda yer alan yöntemler ile giderilemediğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Uzman doktor, sancıyı gidermek için yöntemler kullanılabilmekte veya bebekler için özel olarak üretilen gaz damlasını reçete edebilmektedir. Bebekler için gaz damlası, sindirim sisteminde yaşanan problemlerin giderilmesini sağlarken gelişimine destek olmaktadır. Ancak kullanım öncesinde mutlaka doktordan onay alınmalıdır.

Etiketler: bebek
Aralık 28, 2022
Listeye dön