Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

bebeklerde hıçkırık nedenleri?

Önemli Uyarı: 

Lütfen unutmayın ki bu içerik kesinlikle tıbbi bir içerik değildir. Hamilelikle ilgili kararlar alırken, doktorunuzun önerilerine tamamen uymak önemlidir. Hamilelik döneminde alınan kararların kritik öneme sahip olduğunu ve bu kararlarda sorumluluğun size ait olduğunu hatırlatmak isteriz. Sağlıklı bir hamilelik süreci için doktorunuzun yönlendirmelerine güvenmek ve ona danışmak her zaman en doğrusudur.



Bebeklerde hıçkırık; solunum, sindirim ya da sinir sistemi ile ilgili birçok farklı nedenden dolayı oluşabilen ve tamamen normal kabul edilen bir durumdur. Hıçkırık, anne karnındayken dahi bebeğin normal bir refleksi olarak kendini göstermektedir. Bu nedenle doğum sonrasında da devam eden ve genellikle belli bir süre sonra kendiliğinden geçen bir refleks olarak kabul edilmektedir.

 

Bebeklerin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmediği için mide kasılmaları sırasında hava yutmaları sıkça görülen bir durumdur. Bu durum sonucunda ise hıçkırık meydana gelmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin endişelenmeleri ya da sakinliklerini kaybetmeleri adına hiçbir neden bulunmamaktadır. Ancak hıçkırık eşliğinde farklı şikayetler de görülüyor ise altta yatan sağlık sorunlarının işaretçisi olarak kabul edilebilmektedir. Bebeklerde hıçkırık sorununa sıklıkla yol açtığı görülen sebeplerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

 

  • Beslenme: Bebeklerde hızlı yemek yeme, çok yemek yeme ya da yemek sırasında hava yutma gibi etmenler hıçkırığa neden olabilmektedir. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerin emme sırasında hava yutması sıkça görülebilmektedir.
  • Anne Sütü: Anne sütü alan bebeklerde hıçkırık daha sık görülmektedir. Çünkü sütün sindirimi sırasında gaz oluşumu meydana gelmektedir. Bu durum ise hıçkırık ile sonuçlanabilmektedir.
  • Reflü: Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Reflü görülen bebeklerde hıçkırıkla da sıkça karşılaşılmaktadır.
  • Solunum Yolu Enfeksiyonları: Özellikle de üst solunum yolu enfeksiyonları hıçkırığa neden olabilmektedir. Eğer bebekte enfeksiyon belirtileri görülüyor ise vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması gerekmektedir.
  • Ani Sıcaklık Değişimleri: Doğrudan hava akımına ya da ani sıcaklık değişimlerine maruz kalan bebeklerde hıçkırık problemi sıkça görülebilmektedir. Bu nedenle dönemsel olan ve başka herhangi bir belirti göstermeyen durumlarda normal kabul  edilebilmektedir.

Bebeklerde hıçkırık sorunu, birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu sorunun sıklaşması ya da uzun süre devam etmesi durumunda genel bir sağlık değerlendirilmesinin yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle vakit kaybetmeden alanında uzman bir hekime başvurulması tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Oluşur?

Bebeklerde hıçkırık, kasların istemsiz ve tekrarlayan şekilde kasılması sonucunda meydana gelmektedir. Bu sırada bebeğin solunum kasları, ani ve şiddetli bir şekilde kasılmaktadır. Aynı zamanda soluk borusunda bulunan ve epiglottis adı verilen kapakçık da refleks olarak kapanmaktadır.

Epiglottisin kapanması, doğrudan hava girişini engellemektedir. Bu durum sonucunda alınan nefes, hava yolu duvarlarına doğru püskürtülmektedir. Tüm bu sürecin sonucunda ise hıçkırık sesi ortaya çıkmaktadır. Çok kısa bir an içerisinde tamamlanan hıçkırık periyotları, genel olarak arka arkaya olacak şekilde birkaç kasılma ile tamamlanmaktadır.

Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde hıçkırık problemi, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle kaç periyot halinde görüleceği, kaç kez tekrarlayacağı ve süresi gibi durumlarda da değişiklikler meydana gelmektedir. Ancak genel olarak birçok bebek, 5 ila 10 dakika içerisinde herhangi bir müdahale uygulanmadan hıçkırmayı bırakmaktadır.

Altta yatan sağlık sorunları nedeniyle oluşan hıçkırık atakları, ortalamadan daha uzun bir süre boyunca devam edebilmektedir. Özellikle 30 dakika ve üzerinde devam eden hıçkırık atakları, uzun süreli olarak kabul edilmektedir. Bu durum karşısında endişeye kapılmadan doktorunuza danışın. Böylece gerekli sağlık değerlendirmelerinin yapılması ve hıçkırık nedeninin doğru şekilde teşhis edilmesi mümkün olacaktır.

 

Bebeklerde Hıçkırık Zararlı Mıdır?

Bebeklerde sıklıkla görülen hıçkırık sorunu, kısa süreli oluyor ve kendiliğinden geçiyor ise tamamen normal kabul edilmektedir. Aynı zamanda doğal bir refleks olduğu için herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak şiddetli ve uzun süreli hıçkırık karşısında mutlaka tıbbi destek alınması gerekmektedir.

 

Sürekli ve uzun ataklar şeklinde görülen hıçkırık sorunu, bebeklerde büyük bir rahatsızlık hissi oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durum sonucunda ise huysuzluk, beslenme ve uyku bozuklukları gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle birkaç dakika içerisinde kendiliğinden geçmeyen hıçkırık atakları hakkında hekime danışılması tavsiye edilmektedir.


 Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçirilir?

Bebeklerde hıçkırık, genellik olarak kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı basit müdahaleler ile bu sorunun daha kısa sürede sonlanmasını sağlamak mümkündür. Bebeklerde hıçkırığı daha hızlı geçirebilmek için yapılabilecek müdahaleler ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bebeği Emzirmek: Bebeğin emmesi, hıçkırığın geçmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü emme hareketi, diyafram kaslarının çalışmasını tetikleyerek hıçkırığı sonlandırmaktadır.
  • Bebeği Sallamak: Bebeği sırt üstü yatırmak, hıçkırığın geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu sırada bebeğin hafifçe sallanması ise diyafram kaslarının gevşemesine yardımcı olarak hıçkırığın geçmesini hızlandırabilmektedir.
  • Bebeğin Karnını Ovmak: Bebeğin sırtına hafifçe dokunmak ya da karnını ovmak, kasılan kasların gevşemesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede hıçkırığı hızlıca geçirebilmek mümkün hale gelmektedir.
  • Bebeği Dik Tutmak: Bebeğin dik bir şekilde durmasını sağlamak hıçkırığı geçirmeye yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle bebeğin kucağa alınması hıçkırık süresini kısalmaktadır.
  • Ilık Suyla Duş Yaptırmak: Ilık su, kasılan kasların gevşemesi ve bebeğin rahatlaması açısından oldukça etkilidir. Bu nedenle hıçkırığın kesilmesi için bebeklere ılık duş yaptırılması tavsiye edilmektedir.

 

Bebeklerde hava yutma ve benzeri nedenlerle görülen hıçkırık, doğal bir refleks olarak kabul edilmektedir. Ancak farklı sağlık sorunları nedeniyle görülmesi halinde doğru tedavi planlamasının yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle herhangi bir müdahale yapılmadan öncesinde mutlaka doktor önerisi ve onayı alınmalıdır.

Etiketler: bebek
Nisan 19, 2023
Listeye dön