Bebeğinize İsim Koyarken Bunlara Dikkat Edin!

Bebeğinize isim koyarken dikkat etmeniz gerekenler

Belirtiler ile kendini gösteren ve daha sonrasında çeşitli testler ile doğrulanan gebelik, anne ve baba adaylarını mutlu bir döneme doğru sürüklemektedir. Çünkü çiftlerin birliktelikleri sonucunda bir bebek dünyaya getirmeleri tarifi olmayan duygulardandır. Hayata bakış açıları dahi değişen çiftler bebeklerinin dünyaya gözlerini açacağını ilk günün hayalini kurarak yaşamaktadır. Minik yavrularının giyeceği elbiseler, atacağı ilk adım, anne ya da baba diyeceği ilk gün onlar için çok özeldir. Bu süreçte ebeveynlerin bir diğer tatlı heyecanı ise bebeğe isim koyma kararsızlığıdır. 
Anne ve baba adayları, yeni doğacak bebeklerinin yolunu gözlerken bir diğer yandan ona nasıl sesleneceklerini düşünmektedir. Bebek isimleri hakkında araştırmalar yapılmakta ve “Bebeğime isim seçemiyorum” gibi serzenişler çoğalmaktadır. İsimlerin anlamları ve çağrıştırdıkları üzerine yapılan araştırmalar gece uykularını bile bölmektedir. 
Bebeğinizin ömür boyu kendi ile taşıyacağı ismi seçmek oldukça zordur. En güzel bebek isimleri listesinden seçimler yaparak, bazen aile büyüklerinin isimlerini düşünerek, bazen ise hayran olunan bir kişiye benzemesi istenerek bir ya da daha fazla seçim birlikte değerlendirilebilmektedir. Peki bebeğinize isim koyarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? 

 

Bebeğe İsim Konulurken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuğa isim koyma süreci zor olduğu kadar heyecanlı ve keyiflidir. Anne ve baba adaylarının zihinlerini uzun süre meşgul eden bu karar sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Minik yavrunuzun hayatı boyunca binlerce kez duyacağı adı, belki de onun hayata bakış açısını değiştirecektir.


•    Bebeğinizin ismi onun değerini artırmalıdır.
İnsanların isimlere sahip olmasının temel amacı, diğer insanlar ile olan karışıklığın önlenmesi, tanınması ve kısaca ayırt edilmesidir. İsim ve soy isim birlikte kullanıldığında bir kimse diğerinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Bebeğe isim koyma sürecinde seçeceğiniz isim minik yavrunuzun büyüdüğünde kendine duyacağı saygıyı da etkileyebilmektedir. Yan anlamlara sahip olan ya da dalga konusu olabilecek bir isim çocuğunuzun değersiz hissetmesine ve özgüvenini kaybetmesine neden olabilmektedir.
•    Ölmüş kişinin ismi konulmamalıdır.
Bebeğe isim düşünürken her anne babanın aklına ölmüş ebeveynlerinin, büyüklerinin ya da akrabalarının ismini vermek gelmiştir. Ancak daha önce hayatınızda var olan kişilerin hatıralarını minik yavrularınız ile yaşatmaya çalışmanız doğru bir yaklaşım değildir. Dünyaya gelen her canlı kendisine yeni ve temiz bir sayfa açmaktadır. Bebeğe ölmüş kişinin ismi konulduğunda yakın çevredeki her kişi bebeğe baktığında ölen kişiyi hatırlamakta ve ona benzemesini isteyecektir. Dolayısıyla bebeğiniz kendi yolundan çıkarak hatıraları yaşatılmak istenen kişiye benzemeye çalışacaktır.
•    Bilinçaltı mesajı çok önemlidir.
Günümüzde her ismin bir anlamı bulunmaktadır. Bizleri farklı kılan ismimizi gün içerisinde dahi onlarca kez duyduğumuzda bilinçaltımız birtakım mesajlar almaktadır. İsmin ve içerisinde yer alan harflerin enerjisi insan kişiliği ve karakterine etki edebilmektedir. Örneğin “Özgür” ismi daimi özgürlüğü ve sınırsızlığı; “Savaş” ismi ise çatışmayı çağrıştırabilmektedir.
•    Bebeğiniz büyüdüğünde ismini sevmelidir.
İnsanlar okul ve iş ortamı gibi sosyal etkileşimlere girmeye başladıklarında isimlerine karşı duygular besleyebilmektedir. Bireyin ismini sevmesi, onunla bütünleşmesini ve kendini adeta bir marka gibi görerek başarıyı istemesini sağlayabilmektedir. Bunun tam tersi yaşandığında ise isminden ve dolayısıyla da kendinden nefret etmesi gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir.
•     Çağa ayak uydurulmalı ve yurt dışında yaşayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Çağlar değiştikçe insanların beğenileri ve zevkleri de etkilenmektedir. Geçmişte bizlere hoş gelen isimler, günümüzde anlamsız ve kötü olarak değerlendirilebilmektedir. Çocuğa konulacak isim dönemin şartlarına uygun olmalıdır. Böylelikle çocuğunuz sosyal hayata adım attığında arkadaşları tarafından daha kolay kabul edilecektir. Bebeğinize isim koyarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ismin İngilizceye uygun olmasıdır. Çocuğunuz ilerleyen süreçte hayatını yurt dışında devam ettirmek isteyebilir. Yabancı dillerde farklı anlamlara gelen veya söylemesi zor olan isimler, çocuğunuzun yurt dışında zorlanmasına yol açabilmektedir. 
•    Şapkalı harf içeren isimler zorlayıcı olabilir.
Bebeğiniz için isim seçerken şapkalı harflerin bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Kâzım gibi isimlerde şapkalı a harfi bulunmaktadır. Bu da ismin söylenmesini zorlaştırmakta ve evrak işlerinde problemlerin yaşanmasına zemin hazırlamaktadır.
•    Hitap için uygun isim seçilmelidir.
Biriyle tanışmak, arkadaş olmak ya da sohbet etmek için atılan ilk adım ismini öğrenmektedir. İnsanlar kendi isimlerini her gün bile onlarca kez duyabilmektedir. Ebeveynlerin büyük bir memnuniyetle koydukları “Arzum, Gülüm, Aşkım” gibi isimler pratikte geçerliliklerini kaybedebilmektedir. Her insanın çocuğunuza “Aşkım, Arzum” gibi adeta yakınlık hissettiren şekilde seslenmesi sağlıklı bir durum değildir. Bu isimler bebeğinizin ilerleyen süreçte zorluklar ile karşılaşmasına yol açabilmektedir.

Etiketler: bebek
Aralık 14, 2022
Listeye dön